Varšavské divadlo na Woli sa predstaví v Starom divadle s Našou triedou

02.05.2012 Nitra

Nitra 2. mája (TASR) – Varšavské divadlo Teatro na Woli im. Tadeusza Łomnockieho sa predstaví 20. mája tohto roka v nitrianskom Starom divadle. Divákom ponúkne inscenáciu Nasza klasa (Naša trieda), ktorú režíroval režisér a riaditeľ Starého divadla v Nitre Ondrej Spišák. „Inscenácia sa stala hitom minulej sezóny v Poľsku a získala niekoľko prestížnych ocenení,“ uviedla Katarína Petrusová zo Starého divadla. Naša trieda bola ocenená cenou diváka na Festivale Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnteatr na Woliych v Lodži. Ondrej Spišák získal za réžiu cenu Varšavský Félix 2011, ktorú udeľuje divadelná obec.

Naša trieda je nezvyčajnou históriou žiakov jednej triedy. Príbeh o Poľsku 20. storočia odohrávajúci sa pred vyše 60 rokmi je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Žiaci sa učia, zabávajú, robia neporiadok, prechádzajú do dospelosti. Snívajú, že sa stanú pilotom, lekárkou, filmovou hviezdou. Čítajú Sienkiewicza, chodia na filmy s Chaplinom, počúvajú jazz. Prečo chalan, ktorý dievčaťu vystrihol z papiera srdce a napísal ľúbostnú báseň, o niekoľko rokov neskôr zviaže kamarátke lanom ruky a vyhráža sa, že keď sa pokúsi utiecť, tak ju zabije? Čo sa deje, že národ, náboženstvo a ideológia sa stali dôležitejšie ako priateľstvo? Kedy v kolegovi zo školskej lavice spoznáte Cudzinca? Čo sa stalo s tou triedou?

Teatr Na Woli vo Varšave založil herec Tadeusz Łomnicki v januári roku 1976. Patrí k jednému z najvýznamnejším poľských divadiel. Repertoár tvoria klasické i súčasné tituly, drámy aj komédie, na ktorých spolupracovali režiséri ako Wajda, Kutz, Polański. Od roku 2010 sa riaditeľom Teatru Na Woli stal dramatik, režisér a kritik Tadeusz Słobodzianek.
 

Vyberte región